De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs stond enkele minuten na de opening 0,5 procent hoger.
De AEX-index opende dinsdag in de plus, na een flink verlies op maandag. Speciaalchemiebedrijf DSM presenteerde een beter dan verwacht bedrijfsresultaat over het eerste kwartaal en was de sterkste stijger onder de 25 hoofdfondsen. De resultaten van uitzender Randstad konden beleggers minder bekoren.
De hoofdgraadmeter van de Amsterdamse beurs stond enkele minuten na de opening 0,5 procent hoger op 448,73 punten.
De MidKap van middelgrote fondsen daalde 0,1 procent tot 667,07 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs koersten tot 0,5 procent in de plus.
Kassa voor Philips
Philips (+0,8 procent) heeft zijn arbitragezaak tegen het Japanse Funai Electric gewonnen. Dat bedrijf moet Philips daardoor 135 miljoen euro betalen vanwege de mislukte verkoop van de divisie Lifestyle Entertainment door Philips aan Funai in 2013.
Met de toekenning van de schadevergoeding komt een definitief einde aan de zaak, meldde Philips dinsdag. De opbrengst van 135 miljoen euro wordt in het tweede kwartaal geboekt en heeft daarbij een positief effect op de nettowinst.
Sterke cijfers DSM
DSM (plus 2,7 procent) wist een verlies van 71 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2015 om te buigen naar een winst van 85 miljoen euro in de eerste drie maanden van dit jaar. Het bedrijfsresultaat steeg, met name dankzij kostenbesparingen, met 19 procent tot 296 miljoen euro. De gemiddelde prognose onder marktkenners was 274 miljoen euro.
De kwartaalcijfers die DSM dinsdag publiceerde tonen aan dat het bedrijf goed op weg is zijn winst- en rendementsdoelstellingen voor dit jaar te halen, schrijven analisten van Liberum in een commentaar.
Het effectenhuis stelt dat de marktomstandigheden aan de beterende hand zijn, met name waar het gaat om voedingsingrediënten. Daarnaast beginnen kostenbesparingen hun vruchten af te werpen. De cijfers zelf zijn volgens Liberum, dat een hold-advies hanteert, in lijn met de eigen verwachtingen.
KBC spreekt van goede resultaten en licht met name de ebitda eruit. Die nam met een vijfde toe en overtrof daarmee de verwachtingen, aldus analist Wim Hoste. De bank handhaaft zijn accumulate-advies en koersdoel van 57 euro.
Groeivertraging Randstad
Randstad zag de omzetgroei in het afgelopen kwartaal afnemen ten opzichte van de laatste drie maanden van 2015. De winstgevendheid van het concern nam wel toe. Randstad was met een koersverlies van 0,7 procent één van de sterkste dalers in de AEX-index.
Volgens KBC Securities lag de omzet in de lijn met de prognoses, terwijl de brutomarge beter was dan voorspeld. Volgens analist Yves Franco roepen de ontwikkelingen in de VS wel enige vragen op. Daar zwakte de onderliggende groei van de uitzendactiviteiten wat af ten opzichte van het laatste kwartaal van 2015. Daarbij is het de vraag wat het effect van de timing van Pasen was, aldus de analist.
Analisten van Berenberg spraken van een solide start van 2016, waarbij de winst per aandeel wat hoger was dan verwacht. Het aandeel Randstad staat bij Berenberg en KBC op de kooplijst.
Tik voor Van Lanschot
Van Lanschot (-2,6 procent) heeft afgelopen kwartaal flink last gehad van de turbulentie op de financiële markten. De inkomsten namen met bijna een kwart af, met name door een fors lager resultaat op de eigen beleggingsportefeuille. De winst halveerde ruimschoots tot 14 miljoen euro.
Van Lanschot zag de inkomsten uit provisies op jaarbasis met 14 procent afnemen tot 58,4 miljoen euro. Opbrengsten uit de handel in effecten vielen bijna geheel weg. Daar stond alleen een stijging van de rentebaten tegenover. Die gingen met 11 procent omhoog naar 56 miljoen euro.
De Bossche vermogensbeheerder rapporteerde dinsdag wel een fikse daling van de voorzieningen voor slechte kredieten. Die kwamen uit op 3,4 miljoen euro, tegen ruim 15 miljoen euro een jaar eerder. Het beheerd vermogen groeide ondanks de onrust op de financiële markten met 5 procent tot 52,7 miljard euro.
Herstel Ordina
De kwartaalupdate van Ordina toont de eerste signalen van een voorzichtig herstel, constateren analisten van ING dinsdag in een reactie op de publicatie van de eerstekwartaalcijfers.
De omzetgroei van de automatiseerder kwam uit op 1,5 procent, waar in het vierde kwartaal van vorig jaar nog een krimp van 2,9 procent werd neergezet. De marktvorsers merken daarbij op dat het segment Overheid nog steeds een daling van 6,1 procent liet zien, maar daar de bodem lijkt bereikt. De takken financiële dienstverlening en industrie laten daarbij verbetering zien.
ING hanteert een hold-advies op Ordina, dat omstreeks 09.30 uur met een koerswinst van 7,45 procent tot 1,14 euro veruit de grootste stijger was bij de kleinere fondsen.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl